T R I L L I N G S F R E Q U E N T I E S 4 A L L

MAGISCHE WERELD VAN ZELFHULP, WONDEREN EN OPLOSSINGEN 

S T R O O M N I E U W S 

GECREËERD OM DE MAGIE IN HET LEVEN TE ERVAREN

NIEUWSBRIEF NR. 204

Veel lees, kijk & luisterplezier toegewenst. 

Vriendelijke groet,

Matthijs vd Stroom.

HELP STROOMNIEUWS TE BLIJVEN BESTAAN:

SCHITTEREND ICELAND & SCOTLAND

HD-VIDEO'S

KLIK OP RECHTER ONDERSTAANDE TANDWIELTJE:

SIMPEL LEVEN - 10 KEER LEVEN MET MINDER VERPLICHTINGEN 

Hoe voller je je leven stopt, des te minder vrijheid en bewegingsruimte je hebt. Ontdek hoe je minder hooi op je vork neemt en meer levenskwaliteit ontwikkelt.

Een volgestopt leven

We hebben bijna allemaal de neiging om teveel hooi op ons vork te nemen. Logisch, want er zijn zoveel toffe dingen te doen in het leven. En terwijl we denken dat al deze extra dingen onze levens nóg beter gaan maken, maken ze onze levens minder fijn.

De kunst is dus om de juiste balans te vinden. Je wilt voldoende te doen hebben om uitdaging te voelen. Maar niet zoveel dat je je overweldigd voelt.

Zo maak je je leven minder vol

Je leven wordt vol van verplichtingen. Dingen die je toezegt omdat ze je leuk lijken, of vanwege sociale druk. Hieronder vind je tips om hier slimmer mee om te gaan.

  • Zeg vaker nee. Steeds als je ja zegt tegen een verplichting, kost dit je op de midden-lange termijn vrijheid.
  • Vaak zeggen we ja omdat we simpelweg enthousiast worden van de verantwoordelijkheid. Maar andere keren zeggen we ja omdat we het gevoel hebben dat we geen nee mogen zeggen. In die gevallen is het extra belangrijk om nee te zeggen, zodat je niet over jezelf heen laat lopen.
  • Neem elke maand of elk kwartaal de tijd om te bekijken welke zaken je op je bord hebt liggen. Welke verplichtingen en verantwoordelijkheden heb je aan boord gehaald? Welke kun je beter loslaten? Maak een overzicht van de projecten die spelen in je leven, en neem afscheid van de projecten die je niet meer ziet zitten.
  • Soms voelt het pijnlijk om een verantwoordelijkheid los te laten. Maar overweeg ook de prijs die je betaalt voor het vasthouden van deze verantwoordelijkheid. Wat kost deze verplichting je aan stress, tijd, energie, en misgelopen mogelijkheden?
  • In ons hoofd zien we onszelf vaak als een supermens, een persoon die tientallen verplichtingen perfect kan vervullen. In de praktijk ervaren we onszelf als een loser-mens. Een persoon die constant aan zichzelf bewijst dat hij het niet allemaal aan kan. Dat is niet goed voor je zelfvertrouwen.
  • Als je minder verantwoordelijkheden hebt, dan kun je meer aandacht schenken aan de dingen die je wél doet. Hierdoor word je bijvoorbeeld beter in je werk, een betere moeder/vader of een betere vriend.
  • Voor een geweldig leven is het belangrijk dat je keuzes maakt. Als je je tijd, aandacht en energie moet uitsmeren over twintig zaken, dan kun je er veel minder voldoening uit halen. Als je het uitsmeert over twee verantwoordelijkheden, dan kun je er meer voldoening uit halen.
  • Hoewel ‘druk zijn’ een succesvol imago heeft, kun je net zo goed succesvol zijn zonder je druk te maken. Sterker nog, focus hélpt je juist succesvol te zijn.
  • Ja, je zult mensen teleurstellen. Maar liever nu een paar mensen teleurstellen dan op de lange termijn jezelf teleurstellen omdat je je dromen niet hebt kunnen waarmaken vanwege al die verplichtingen.
  • Gun jezelf ook ‘lege ruimte’. Momenten in je week waarop je simpelweg niets te doen hebt. Op die momenten kun je tijd voor jezelf nemen, of spontane dingen ondernemen op basis van waar je die dag zin in hebt.

Leegte is ook fijn

Je leven wordt niet per definitie beter als je tientallen dingen doet. Hoe dunner je je tijd, energie, aandacht en geld moet uitsmeren over verschillende bezigheden, des te minder impact je werk heeft.

Durf keuzes te maken, knopen door te hakken. En durf af en toe gewoon niets te doen.

Je hoeft jezelf niet gevangen te zetten in talloze verplichtingen, je mag jezelf vrij voelen. Echt, je mag af en toe simpelweg niets doen. I know, ik stond er ook van te kijken.

MAAK JE EIGEN BOOT MET DE BOUWTEKENING VAN PAUL ELKINS

GA NAAR DE BETAALBARE ONTWERPEN

ZWEDEN RECYCLET 99 PROCENT VAN AFVAL - ZO DOEN ZE DAT

De Zweedse bevolking is één van de milieubewuste ter wereld wat afval betreft. Ruim 99 procent wordt er gerecycled. Er blijft simpelweg niet genoeg afval over voor de stroomproductie, en het land ziet zich dan ook genoodzaakt om afval uit het buitenland aan te voeren.

Er wordt onder meer afval geïmporteerd uit Groot-Brittannië, Italië, Noorwegen en Ierland. Minder dan één procent van het Zweedse huisvuil belandt op de stortplaats. De gemiddelde Zweed produceert elk jaar 461 kilogram afval. In 32 installaties wordt ieder jaar twee miljoen ton afval verbrand, waarvan de helft wordt omgezet in energie.

“Afval op de vuilstort is slecht voor het milieu,” zei Anna-Carin Gripwell van Swedish Waste Management. “Zweden richt zich op het ontwikkelen van alternatieven om de hoeveelheid gifstoffen in de bodem terug te dringen.”

In Zweden draaien de fabrikanten op voor alle kosten van de inzameling en recycling van hun producten. Als een frisdrankbedrijf flesjes limonade verkoopt in de supermarkt, moet het betalen voor de inzameling en recycling van die flessen. In de jaren negentig traden regels in werking die producenten in een meer proactieve en milieubewuste rol dwongen. Het was ook een slimme manier om de belastingbetaler te ontzien.

In de afvalverbrandingsinstallaties komt tijdens de verbranding van afval veel stoom vrij, die wordt gebruikt om turbines aan te drijven waarmee stroom wordt opgewekt. Die stroom wordt vervolgens via elektriciteitscentrales verdeeld over het land.

In Helsingborg, een stad met 132.989 inwoners, produceert één installatie genoeg stroom om 40 procent van de huishoudens van verwarming te voorzien. Door deze manier van afvalverwerking is Zweden minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

“Drie ton afval bevat net zoveel energie als één ton brandstofolie, dus er zit veel energie in afval,” zei woordvoerder Göran Skoglund van energiebedrijf Öresundskraft.

Bekijk ook de video:

IN DEZE DRAAIENDE WOONTOREN WOONT IEDEREEN OP DE BOVENSTE VERDIEPING

Wil je met een balkon op het zuiden wonen? Of toch liever op het oosten? Wil je een penthouse of juist liever niet te hoog? In dit nieuwe gebouw kan het allemaal. Tegelijk. Als onderdeel van zijn afstudeerproject aan de kunstacademie van San Francisco bedacht de Taiwanese industrieel ontwerper Shin Kuo een conceptuele woontoren genaamd Turn to the Future. Het idee is om alle appartement in het gebouw te verbinden aan een interne motor, die ze als een soort kurkentrekker langzaam naar boven en naar beneden laat bewegen. 

Iedere bewoner heeft zo de ene dag een penthouse, en de andere een appartement op de begane grond. Het moet er volgens Kuo voor zorgen dat stadsbewoners op een nieuwe manier naar hun omgeving kijken, door middel van een constant veranderende relatie met "de grond, de lucht, het zonlicht en de schaduw."

De rotatie van het gebouw wordt aangedreven door een intern systeem dat lijkt op de rails van een achtbaan, waarmee de afzonderlijke appartementen via een spiraalbeweging tussen de eerste en zevenentwintigste verdieping van het gebouw bewegen. Deze permanente verhuizing zal niet te snel verlopen, maar zal een "vooraf bepaalde tijdlijn" volgen. Iedere woonunit wordt daarbij gecontroleerd door een serie van infraroodsensoren en verschillende remsystemen, zo verzekert Kuo in de projectomschrijving. De ontwerper wil een 3D-printer inzetten om de afzonderlijke woonunits te bouwen, die bestaan uit een combinatie van aluminium, staal, glas, koolstof en zonnepanelen.​

"Dit systeem zorgt ervoor dat alle appartementen in het gebouw gelijkwaardig zijn," schrijft de ontwerper op zijn website. "Turn to the Future is niet zozeer gedreven door technologische vernieuwing, maar door de wens om op een nieuwe en betere manier samen te leven. Dit gebouw laat bewoners op een andere manier in contact staan met hun omgeving, wat volgens mij cruciaal is voor de toekomst van de architectuur." 

Vooralsnog is het concept van Sjin Kuo niet meer dan dat: een idee. Toch lijkt ons het nu al fantastisch om straks zelf in een draaiende woontoren te wonen. Ik zie de gesprekken in de lift nu al voor me. "Naar welke verdieping gaat u, meneer?" “Ik heb werkelijk geen idee.”

EEN LICHTGEVEND SPINNENWEB WACHT OP JE IN FRANKRIJK

Wij willen het liefst nu gelijk naar Frankrijk om dit lichtgevende spinnenweb met eigen ogen te zien. De immense installatie komt van de Franse kunstenaar Julien Salaud en heet Fleuve Céleste (De Hemelse Rivier). Je vindt het op zo'n 25 meter onder de grond, om specifieker te zijn in de kelder van het Maison Ackerman in het Franse plaatsje Saumur.

De installatie, die qua stijl voortborduurt op Salauds eerdere serie Stellar Cave, bestaat uit maar liefst 45 kilometer reflecterend katoenen draad, dat met een kleine 65.000 spijkers aan de wanden, plafond en vloer van de ruimte is bevestigd. Als de UV-lichten aangaan overstroomt de Hemelse Rivier de verder donkere grot zo met een majestueus blauw licht. De lichtgevende draden vormen samen een "magisch bestiarium," aldus de kunstenaar, vol met mythische zeedieren, grottekeningen en astronomische voorstellingen.

Salaud maakte het werk in opdracht van het Ackerman + Fontevraud La Scéne. De installatie zal nog tot december 2017 voor het publiek te bezoeken zijn. Je hebt dus nog drie jaar om hierheen te gaan. Mis die kans niet. 

BELACHELIJK GETALENTEERDE - STEF KWINTEN

Met deze timelapsen van Nederland kun je weer een beetje trots zijn op je landje

Weer, wind, regen, hagel, sneeuw en nog meer naars had hij er voor over: de piepjonge, 17-jarige en nu al belachelijke getalenteerde Stef Kwinten. Voor het maken van zijn nieuwe timelapse Dutch Skies, die je hierboven kunt zien, stond Eindhovenaar wel vier maanden in de barre Hollandse modder om al het natuurlijk schoon in ons land te filmen. We zijn hem er eeuwig dankbaar voor.

"Ik was persoonlijk nooit zo te spreken over de Nederlandse natuur," vertelt Kwinten aan The Creators Project. "Maar na het maken van deze video durf ik weer te zeggen dat ik eigenlijk heel trots op Nederland ben." Het zou superschattig zijn ware het niet dat Kwinten zich qua kwaliteit gewoon prima kan meten met de grotere (en veel oudere) generatie timelapsers van dit land. Kwinten aka Guilty weet waar hij mee bezig is. Geloof ons maar.

4 video's van Stef kwinten - Zet de player op grootscherm:

GODDELIJKE LIEFDE NU VOELBAAR VOOR IEDEREEN..!!

Het Goddelijk Zelf, ook wel machtige “Ik Ben” aanwezigheid genoemd, de Bron der schittering van onbegrensde Liefde door alle manifestaties, rijken, parallellen en dimensies heen, is onbetwistbaar “de “ Liefdesmotor voor elk wezen die zich daar liefdevol en onvoorwaardelijk voor openstelt. 

Liefde is geen deugd maar een energie die je in jezelf toe wil laten of niet. Liefde is de hoogste energie die we kennen, het is een gevende en ontvangende energie. Willen we deze energie toelaten dan zullen we ons er voor open moeten stellen. In elk mens is deze energie van nature aanwezig. Deze energie vindt zijn vertaling in ons gevoel en uit zich in een sympathiserende en eenheidsvoelende energie, die wij liefde noemen. Liefde heeft zijn invloed op alle deugden. Met liefde zijn wij op aarde gekomen en in liefde hebben onze ouders ons verwekt. Alles op aarde omringt ons met liefde, maar onze kijk naar dat alles is niet altijd met liefde, dit ligt aan onze stoffelijke verlangens. Dat wij deze energie hebben verloren ligt totaal aan onszelf, daar wij zelf deze weg hebben gekozen. Liefde is de grootste kracht die in ons aanwezig is. Deze kracht is de drijfveer voor alles om ons heen. Het is de kracht van alle verbindingen, die alles met elkaar verbindt. Deze altijd voort durende kracht is in elke cel aanwezig. In mens, in dier, in plant, in materie en al wat in de kosmos bestaat. 

Wanneer we onvoorwaardelijk deze onbegrensde Goddelijke Liefdesstroom in ons dagelijks leven willen ervaren, moeten we leren begrijpen dat onze onverwerkte emoties en onze ideeën over het Goddelijk Zelf deze onbegrensde liefdeservaring veelal blokkeert. 

WERKING

De Lovebooster is speciaal ontwikkeld om middels een unieke eigen energielading de onbegrensde Goddelijke Liefdesstroom weer voor u voelbaar te maken. Tegelijkertijd worden al uw onverwerkte emoties liefdevol getoond zodat u de kans krijgt deze thema's met aandacht en liefde te helen. Deze Booster is gemaakt om vast te houden en tegelijkertijd naar te kijken.

WAANZINNIGE FOTO'S VAN DE HUBBLE TELESCOOP

HD-VIDEO

KLIK OP RECHTER ONDERSTAANDE TANDWIELTJE:

MUZIEK

MUZIEK VOOR DE ZIEL

HERACTIVEER IN GEVOEL WEER UW ZIEL!!

Let op - Deze pagina heeft even tijd nodig om te laden, even geduld.

Deze muziekpagina is opgezet met als doel de ziel in gevoel te heractiveren. Veel van de muziek is opgenomen in 432 Hertz, wat voor sommigen mensen een betere luister & gevoelservaring geeft! 

Wilt u weten welke muziek de gekozen video is, ga met de muis op de spelende video staan en druk op de werkbalk op het YouTube plaatje. 

Veel luisterplezier!

GA NAAR DE MUZIEKPAGINA

DE ZWIJGENDE BROERS

In hun oude boerenhoeve diep in Zuid-Limburg delen de bejaarde broers Jaminon al tachtig jaar zo'n beetje alles... Maar vooral de stilte. 

MENSEN OP DE MAAN DAT IS ONMOGELIJK

Uit NCRV showroom 1981

Deze oude man leeft zonder radio en televisie en gelooft niet dat er ooit mensen op de maan zijn geweest of er ooit zullen komen.

DE WAARHEID ACHTER DE MAANLANDINGEN

Zijn de Apollo astronauten echt op de maan geland? Waarom zijn er geen sterren te zien op foto's die genomen zijn op de maan? Konden de astronauten wel overleven met de techniek van toen in die gevaarlijke ruimte? Sceptici en wetenschappers zijn in deze documentaire aan het woord over een van de bekendste complottheorien 'is de mens ooit op de maan geweest? 

In 1994 maakte de Clementine 1,8 miljoen foto’s van de Maan. Er werden verschillende soorten foto’s gemaakt waaronder ook kleurenfoto’s. Los gezien van het feit of we naar de Maan zijn geweest of niet, zijn we er zonder twijfel geland. Deze film gaat over wat er op ons stond te wachten en de leugens die vervolgens zijn verspreid. De onderzoekers die aan het woord komen vertellen over zaken die al meer dan 40 jaar verborgen worden gehouden. Dit is zowel verrassend als shockerend. Je vraagt je af waarom ons al die tijd leugens zijn voorgeschoteld. Bewijs is verdoezeld dat er beschavingen zijn geweest op de Maan of dat ze er mogelijk nog steeds zijn. Ons is altijd wijsgemaakt dat de Maan een grijze, kleurloze bol is. De Maan lijkt in werkelijkheid echter op een kleine planeet die wemelt van leven en bouwwerken, zoals de foto’s zullen aantonen. Zie hieronder de documentaire over deze grote leugen en cover up aller tijden, genaamd Moon Rising.

Na de video gestart te hebben, klik op gootscherm: 

PC-TUNING & ONTSTORING

VOOR TRAGE, VERSTOORDE & NIET LUISTERENDE WINDOWS-COMPUTERS

COMPLEET TUNING & ONTSTORINGSPAKKET

WERKT UW WINDOWS-COMPUTER MET DE SNELHEID VAN EEN SLAK?

LAAT UW COMPUTER MIDDELS HET COMPLETE PC-TUNING & ONTSTORINGSPAKKET VOOR € 15.00 PER UUR OPTIMALISEREN.!!

Klik HIER VOOR MEER INFORMATIE

SCHITTEREND SURREËEL

KLIK OP OP EEN VAN DE FOTO'S:

LEZING FENNA VAN LOENEN - HET KENNISBOEK

FREQUENTIE GIDS VOOR DE GROTE TRANSITIE NAAR UNIVERSELE EENHEID

Datum: zaterdag 9 mei 2015

Locatie: Stormvogelweg 1, 2106 DA Heemstede

Tijd: 14:00 - 16:00

Rechtstreeks vanuit de Bron, is kosmische informatie ontvangen over de Grote Transitie waar mens en aarde zich nu in bevinden. Deze Informatie was al in Kosmos beschikbaar voor de tijd van Mozes. Het kon echter niet eerder naar onze planeet worden overgebracht vanwege het bewustzijn van de mens. Inmiddels is dat wel het mogelijk.

Het is duidelijk dat mens en planeet aan het veranderen zijn. Kosmische stromingen en frequenties beïnvloeden ons nu allemaal, ongeacht of je je daar nu wel of niet van bewust bent.

Van belang is dat de mens de ontwikkeling naar universeel bewustzijn gaat voltooien.

Om dit proces te vergemakkelijken is Het Kennis Boek aan de mensheid geschonken als hulp in de overgang naar een toekomstig nieuw stelsel van leven.

De grote kracht hierachter is de zgn.: Licht-Foton-Cycloon techniek. Door deze kosmische techniek worden specifieke frequenties op letters en woorden geladen. Kennis en hoogfrequente energie worden overgedragen, aansluitend bij je eigen niveau van bewustzijn.

Deze techniek past zich aan het tijdsgewricht aan waarin het wordt gelezen, ongeacht wanneer het geschreven is. In die zin is het een ‘levend ofwel organisch’ boek.

De programma’s van Het Kennis Boek worden in Nederland en in meer dan 50 landen over de hele Wereld uitgevoerd.

Deze uitvoering vindt plaats in een sterk magnetisch veld. Dit verhoogt niet alleen je eigen bewustzijn, maar het reflecteert deze energie ook naar de omgeving. Een ieder die zich tot de energie van Het Kennis Boek voelt aangetrokken, kan hieraan deelnemen. Om samen een alsmaar groter wordende wereldkring te vormen voor universele eenwording. 

Tijdens de lezing wordt uitleg gegeven over het hoe en waarom van Het Kennis Boek.

VOOR MEER INFORMATIE,

KLIK HIER

DAAROM DRINKEN WIJ KOFFIE

DE METHODE DER VERWERKELIJKING

De kern waar omheen de Gnostieke leringen draaien is gelegen in de methode der verwerkelijking van hetgeen de gnosticus voorstaat.

Er zijn in de loop der historie en ook in het heden talloze leringen, die spreken over de binnen het aardse lichaam gevangen genomen ziel; die haar weg-terug tot haar oorspronkelijke staat moet bewandelen.

Vele grote voorgangers bedachten ingenieuze methoden om deze ziel tot haar goddelijke staat terug te voeren.

De belemmering op deze weg-terug vormde en vormt het "ik", het menselijke ego, existerende uit de natuurlijke levensdrang van dit universum.

De oppositie ego - ziel is het middelpunt der velerlei methoden tot ik-versterving, of tot het endura der middeleeuwse Katharen.

De ik-versterving plaatst de natuurgeboren mens voor zoveel moeilijkheden, dat hij bereid is naar de meest extreme middelen te grijpen om dit ik te doen verdwijnen en de ziel te "verlossen".

Uit deze begeerte naar verlossing konden de religieuze methoden geboren worden, die een geheel arsenaal vormen van lichamelijke en geestelijke kwellingen tot en met materiële en lichamelijke offeranden en een vlucht in het schijnbare "niets", waarbinnen de arme slachtoffers hun vermoeide lichaam en geest trachtten te helen.

Door heel de wereldhistorie heen ontmoet men één lange reeks van naspeuringen en experimenten om tot de nivellering te komen van dat zo gehate, hinderlijke en belemmerende "ik", de grote tegenstander van de ziel.

De vlucht in de verscheidenheid der filosofieën blijkt dikwijls niets anders, dan de wanhoopspoging van de falende mens, die er niet in slaagde een afdoend middel te vinden om die afgrond tussen het ego en de ziel te overbruggen. Het hart werd tot waanzinnige exaltaties gevoerd, om de breuk tussen ego en ziel te bewerken, waarna er geen middel meer bestond om een ontstane afgrond te overschrijden; het intellect werd tot geraffineerde kennis opgevoerd, opdat vanaf die machtige intellectuele hoogte de afgrond tussen ego en ziel te overzien zou zijn-.

De gevolgen van de ene zowel als van de andere methode waren afschrikwekkend. Gevoelige mensen, begenadigd met een fijnbesnaard zenuwgestel, als middelaar tussen geest en stof werden krankzinnig, beschikten niet meer over de heerschappij over hun lichaam.

En toch moest er een middel zijn om het grote geheim der ziele-verlossing op te lossen. Ascetisme, mysticisme, exaltatie, intellectualiteit en occultisme brachten mislukkingen, terwijl hun leiders veelal de kern van het probleem benaderden. Doch altijd stuit men wederom op dat mysterie waar het intellect faalt, want de afgrond tussen ego en ziel kan niet overschreden worden met de gaven van het ego.

Tot die conclusie kwamen eveneens velen en dus probeerde men het met de gaven van het onzichtbare ego, het dubbel-ego. Ook die pogingen liepen op niets uit, want de mens belandde slechts in de rijken van het dubbele ego, het onzichtbare gebied van deze natuur, waar zich het wonderbaarlijke goddelijke Rijk zeker niet bevindt.

wij sommen u deze experimenten op, om u praktisch te plaatsen voor het feit dat ieder van ons opnieuw voor het aloude punt gesteld wordt: de ontmoeting van ego en ziel, waarbij het ego onder moet gaan, ver-assen zoals de alchemisten zeggen. Het is een realiteit die iedere gnosticus op zijn eigen tijd onderkent, maar die hij dan ook moet gaan realiseren, wil hij deel krijgen aan een praktisch Gnosticisme.

Na het bestuderen van vele leringen van allerlei boodschappers zijn wij tot de conclusie gekomen, afgaande op de stemmen van Geweten en Intuïtie, dat er slechts één doorgang tot dit ziele-rijk bestaat, anders gezegd: dat er slechts één mogelijkheid tot de ziele-overwinning is.

Dit is het achtvoudige Pad, het overwinnen van de saturnale begrenzing, het praktiseren van de acht zaligsprekingen.

De realiteit van dit achtvoudige Pad hebben wij teruggevonden in de woorden van verschilIende grote wereld-leraren.

Om tot verwerkelijking van dit Pad te komen moet de kandidaat:

ten eerste:

zijn intellectuele gaven vergeten -

ten tweede:

zijn emotionele gaven negeren -

ten derde:

zijn maatschappelijke en ego-bindende vestiging in deze wereld niet tellen -

en ten vierde:

het "ik ben" volkomen uit denken, willen en gevoelen wegvagen.

Tot zover kwamen eveneens enkele andere, naar de oplossing zoekende, sektarische leiders.

De vraag is nu: "Hoe bewerkt de kandidaat dit alles?"

De psychologie loopt vlak langs de oplossing en tracht de vermoeide zoeker los te rukken uit zijn wanhopige streven en hem te plaatsen op het fundament van de zelfkennis, van het "wie ben ik?"

Resultaat is een terugkeer tot de natuur en een weder vinden van de harmonie tussen mens en natuur. Een loffelijk streven, maar geen verlossing voor de ziel, slechts een balsem voor het moe-gestreden, afgebeulde ego.

De fatale vermoeidheid, die iedere teleurgestelde zoeker op een bepaald moment overvalt, is het bewijs dat het ego tot aan de grens van zijn kunnen is gekomen en nu voor de afgrond van het "tol be or not to be" staat.

In dat stadium is de mens rijp voor allerlei verbrekende, schijnbaar vernieuwende methoden, zoals wij duidelijk in onze tijd kunnen zien.

De ware oplossing ligt echter in een tweevoudige verwerkelijking: een negatieve reiniging en een positieve inspanning. De reiniging van het negatieve principe van de mens vindt plaats door een meditatieve inkeer, waaruit zelfkennis op een nieuwe wijze tot de mens komt.

De positieve inspanning is het realiseren van een ego-loze levenshouding, die geboren wordt uit de innerlijke bezinning tot zelfherkenning.

Beide methoden zijn onafscheidelijk van elkander.

Geen enkele methode tot ego-pijniging is in staat het ego te doden, integendeel, er groeit een onbewust, verborgen verzet, dat in latere jaren, soms in latere levens tot angst en gemoedsverharding leidt.

Geen enkele occulte meditatieve oefening is in staat de innerlijke reiniging, en daardoor de openvouwing van de Goddelijke Bloem te bewerken. De bezinning op het achtvoudige Pad is een concentratie, met als middelpunt een universele Wijsheid, die niet verbonden wordt met enige persoon, of met enige religieuze beweging.

De universaliteit van het onbegrensde Tao is het enige middelpunt dat de kandidaat tot individuele reiniging, bezinning en zelfherkenning mag aanwenden!

Ik ben een paragraaf. Klik éénmaal om je eigen content in te voeren. Je kunt het lettertype, de regelhoogte, kleur en nog veel meer aanpassen door een gedeelte te selecteren en een van de opties in de werkbalk te kiezen.

Hoe meer de mens tot de overtuiging komt dat hij "niets" is, des te ontvankelijker hij zal worden voor de wijsheid uit Tao, uit dat grote Niets.

Zodra de kandidaat deze ervaren nietigheid echter ondergeschikt maakt aan een persoon, hetzij door meditatie, hetzij door een slaafse volgzaamheid, verliest hij de alomtegenwoordige vrijheid van het bewustzijn in Tao en zijn inzicht wordt beperkt, wordt hem ontnomen.

De enige onderwerping van het ego geschiedt binnen Tao, het alomtegenwoordige Niets; de enige opstanding van de ziel vindt plaats binnen Tao, het alomtegenwoordige goddelijke Zijn.

De mens die zichzelf binnen dit Tao terugvindt- en zichzelf daarbinnen overdraagt aan de Bron des Levens, komt tot een levenshouding die alle menselijke begripsvermogen te boven gaat. Hij paart bescheidenheid aan wijsheid en belangeloosheid aan liefde. Dit is slechts mogelijk - en wij onderschrijven de woorden van de Boeddha volkomen - wanneer de mens uitbreekt uit zijn zodiakale gevangenis, op de wijze zoals wij u beschreven.

De bezinning binnen Tao geeft het Geweten de mogelijkheid de mens tot zelfherkenning te leiden, waarna de Intuïtieve aloude wijsheid de ziel, als belevendiger van de dagelijkse levenshouding, naar buiten draagt.

Dit is de enige doorgang en hij is gelegen in het kruispunt van het saturnale cijfer 8, daar waar ego en ziel elkander ontmoeten, en waar de kandidaat opstijgt in de bovenste cirkel, terwijl langzaam maar zeker de onderste cirkel vervaagt door zijn levenspraktijk, verbonden met de innerlijke bezinning.

Deze doorgang blijft geopend zolang de kandidaat deze negatief-positieve methode praktiseert; houdt hij daarmede op, dan sluit zich de doorgang langzaam en hij verliest het uitzicht op het Land der Verten!

Een ervaring die u wellicht wel eens hebt opgedaan.

Dan blijft er niets anders over dan te grijpen naar àndere methoden, die het ego verkrachten en slechts vermoeidheid, bitterheid en teleurstelling achterlaten, ofwel de kandidaat gevangen nemen in de saturnale verharding van de zelfgenoegzaamheid.

De intense vermoeidheid van het ego is het resultaat van eeuwen misleiding en geeft de psychologie en de psychiatrie redenen van bestaan. Er zijn velen geweest die hun weg begonnen met enthousiasme, zeker van de overwinning en die eindigden in de brute methoden van ik-veebreking om althans nog een glans van succes mee te nemen in het graf.

Het universele achtvoudige Pad, de weg die langs Saturnus voert, is de individuele weg van de kandidaat zelf. Indien hij de negatief-positieve praktijk niet verwerkelijkt, houdt dit Pad voor hem direct op en strandt in de theorie. Er is niemand die deze kandidaat kan dwingen tot zelfherkenning, of tot die innerlijke stilte, hij komt spontaan tot deze realisatie, omdat ook zijn ego vermoeid is van het zoeken en het falen.

Daarom is dit achtvoudige Pad de weg voor hen die "met de rug tegen de muur staan", in spiritueel opzicht.

Zij moeten weten dat geen enkele methode de oplossing geeft, dan deze - "de stilte en de beweging", die zo duidelijk bij de Groten van Geest terug te vinden is.

Het is de methode van het "instromen en het uitstromen", van het inkeren en het uitdragen. Binnen deze ritmische beweging ligt de "omzetting", de zielegroei verborgen.

En deze "omzetting" is geen punt van strijd, noch van forcering, of van kwelling, maar zij is het gevolg van de tweevoudige levenspraktijk.

Daarom spreekt de kandidaat van dit achtvoudige Pad nooit over zijn moeiten en verdrietelijkheden, dan wanneer deze hem tot een obstakel zijn geworden, hij zijn inzicht zoekt te vergroten door te rade te gaan bij zijn mede-kandidaten. Het endura of de ik-versterving is voor hem geen offerande, slechts het uitvloeisel van zijn levenspraktijk.

Hij verdoet zijn tijd niet met het uitdenken van geraffineerde methoden om tot de overwinning te komen, maar hij beweegt zich harmonisch mee met de inkerende stroom en zoekt de gaven uit zijn oorspronkelijke Land.

Noch verspilt hij te veel tijd aan de dingen die tijdelijk zijn, maar hij zoekt onophoudelijk naar de Gouden Draad, die hem met de eeuwigheid verbindt.

Hij tracht slechts naar buiten te treden wanneer de harmonie van de uitgaande stroom hem tot handeling roept. Het dagelijkse leven waarbinnen de tijdelijke dingen komen en gaan is voor hem een noodzaak tot uitdrukking en hij probeert daarmee zo min mogelijk binding te verkrijgen. Hij ziet nimmer naar zijn naaste, om deze te corrigeren of te berispen, maar hij tracht zelve zo te worden, dat zijn naaste hem tot spiegel kan aanwenden.

Dit is de simpele praktijk van het achtvoudige pad, waarbij het ego geen vermoeienis ondervindt, omdat het niet aangesproken wordt, maar waarbij de ziel de grootst mogelijke kans wordt geschonken om naar buiten te treden en zich te manifesteren.

De realisatie ligt in handen van het individuum, en de kandidaat kan weten, reeds vanaf de eerste schrede op dit Pad, of het gelukken kan. Want de zelfherkenning vertelt deze kandidaat of hij wil.

Wil hij dit pad met hart en ziel gaan, dan behoeft hij zich slechts te wenden naar de eenvoudige praktijk van de blootlegging van Geweten en Intuïtie, en hij zal bemerken hoe hij geleid wordt!

Daarom behoeft dit achtvoudige Pad, dat door sommige fanatieke strevers "het pad des doods" wordt genoemd, u geen enkele angst, zorg of vrees aan te jagen!

Zodra u de eerste stap zet staat u onder de bescherming van Tao, de Absolute Levenskracht, waarbinnen de dood niet kan zijn.

Wij hopen dat u deze praktijk des Levens individueel ervaren zult!

SCROTUM-TRANSPLANTATIE "NIEUWSTE UITVINDING"

VIDEO - EXPERIMENTEREN MET GRATIS GELD

Van Alaska, via Groningen en Duitsland tot in India. Overal in de wereld wordt geëxperimenteerd met alternatieven voor het stelsel van sociale zekerheid.

Overal in de wereld wordt geëxperimenteerd met een alternatief voor het vastgelopen bestaande stelsel van sociale zekerheid. Men gelooft niet meer in centraal georganiseerde, lange termijn planning maar denkt dat verandering alleen tot stand gebracht kan worden door kleinschalige sociale experimenten van onderop. Voorvechters van de herverdeling van onze welvaart en van het loskoppelen van werk en inkomen zetten zich hiervoor in. Zij zijn op heel verschillende plaatsen en met uiteenlopende methodes aan het experimenteren met het verstrekken van gratis geld.

Zo is de jonge Duitse Michael Bohmeyer begonnen met het crowdfunden voor een onvoorwaardelijk basisinkomen. Elke keer als er 12.000 euro binnen is gekomen, krijgt een uitverkorene een jaar lang 1000 euro per maand. Inmiddels ontvangen al 8 mensen op deze manier een jaar lang een basisinkomen. Zonder enige verplichtingen anders dan dat onderzocht wordt wat het effect ervan op hun leven is. In New York komt Michael in contact met de durfinvesteerder Albert Wenger.

Wenger denkt al jaren na over basisinkomen. Hij investeerde met zijn bedrijf in vele internetondernemingen. Met die investeringen helpt hij jonge internetgenieën aan een dik betaalde baan. Maar Wenger ziet ook dat er door de digitalisering talloze mensen hun baan verliezen. Die ontwikkeling wil hij omarmen en pleit daarom voor een nieuwe kijk op arbeid. 

VIDEO:

STROOMNIEUWS-ARCHIEF

Sinds kort heeft Stroomnieuws ook een archief.

GA NAAR HET STROOMNIEUWS ARCHIEF

EXTREME HD-VIDEO'S - 2160P

4 FANTASTISCHE VIDEO-VOORBEELDEN

KLIK OP RECHTER ONDERSTAANDE TANDWIELTJE:

WERKBOEK: POWER-AFFIRMATIES - GEWELDIG GEREEDSCHAP OM UW LEVEN TE TRANSFORMEREN..!! 

Zijn we als mens in staat ons leven te transformeren?

Kunnen we ons zelfbeeld van sober en negatief, transformeren tot het meest verheven beeld van ons zelf?

Kunnen we ons zelf in 90 dagen van chaos tot orde herscheppen? 

Power-affirmaties zijn positieve programmeringen waarmee u uw gedachten over uzelf, of uw visie over bepaalde dingen in een positiever daglicht kunt stellen. Het is een manier om uw gedachten en daarmee ook uw leven te veranderen. Want geluk is niet afhankelijk van omstandigheden. Daar kiest u zelf voor. Wat u verlangt en gelooft, dat zal zich manifesteren. 

Stel dat u beseft dat u al uw hele leven bewust/onbewust voor negatieve situaties kiest en deze u ook overkomen? 

Klik HIER VOOR MEER INFORMATIE

GEEN VERKOOP/COLPORTAGE STICKER

Dit is de populairste Anti colportagesticker. Met deze sticker laat je direct aan een verkoper, johova getuige of andere vorm van overtuigers, dat u niet geinteresseerd bent in hun verhaal. Als zij deze colportage sticker zien weten ze dat er bij u niets te halen valt. 

 Als u deze sticker op de deurpost plakt zult u geen last meer hebben van verkopers aan de deur.

KOPIEER DE ONDERSTAANDE AFBEELDING

LAAT BIJ EEN KOPIEERCENTRUM ER EEN STICKER VAN MAKEN:

HET VERBAND TUSSEN MAGNESIUM EN MAAGZUURREMMERS 

WAAROM HET SLIKKEN VAN MAAGZUURREMMERS VOOR NOG MEER MAAGZUURPROBLEMEN KAN ZORGEN?

Magnesium is het belangrijkste mineraal dat je lichaam nodig heeft. Je kan niet zonder, net zoals water en zuurstof. Zoals we ‘vergeten groenten’ hebben, hebben we overduidelijk ook een ‘vergeten mineraal’. Als je veel stress ervaart of niet in slaap kan komen, kan magnesium uitkomst bieden. Veel mensen hebben vandaag de dag last van de een of andere allergie. Wacht nog even met pillen slikken, maar ga eerst een paar weken (of misschien wel langer) magnesium toevoegen aan je lichaam. Kinderarts Marianne Mousain uit Frankrijk beschrijft namelijk in haar boek Magnesium dat 99% van de bevolking een giga magnesium tekort heeft opgebouwd, door onder andere het verarmd voedsel dat we kopen en eten.

Miljoenen mensen hebben last van brandend maagzuur en slikken daarvoor maagzuurremmers, waardoor ze nog meer maagzuurproblemen krijgen en ... mineralentekorten. Jaarlijks belandt een deel van de patiënten, die dagelijks maagzuurremmers slikken, in het ziekenhuis met spierkramp en hart­rit­me­stoor­nis­sen. Deze symptomen worden veroorzaakt door een ernstig tekort aan magnesium, een stof die essentieel is voor ons lichaam omdat ze zorgt voor de stevigheid van onze botten en een rol speelt bij het samentrekken van de spieren en de werking van de zenuwen.

Laten we een mythe om zeep helpen. Brandend maagzuur komt niet van maagzuur teveel, maar van maagzuur tekort. Lees het fantastische boek van dr. Jonathan Wright hierover: Waarom maagzuur goed voor je is. Als dat zo is, kunnen ‘we’ de maagzuurremmerindustrie afschaffen. Maar dat is juist het probleem want zowel de voorgeschreven als de vrije verkoop van maagzuurremmers is in Nederland en België alleen al een miljardenindustrie (ja, je leest het goed: miljarden en geen miljoenen).

Boek dr. Jonatan:

http://www.succesboeken.nl/?ISBN=9789079872497

Het Radboud UMC ontdekte dat maagzuurremmers het magnesiumniveau enorm verlagen, wat weer voor andere, nare lichamelijke problemen zorgt. De meeste maagzuurremmers bevatten aluminium, wat bekend staat als ‘onttrekker’ van magnesium (inderdaad, ook als adjuvant in vaccins).

Radboud artikel:

http://eoswetenschap.eu/artikel/magnesiumtekort-door-maagzuurremmer

Laten we nog een mythe om zeep helpen: volgens het voedingscentrum krijgen we genoeg mineralen binnen als we gezond en gevarieerd eten.

De Franse kinderarts Marianne Mousain uit Frankrijk beschrijft in haar boek Magnesium dat 99% van de bevolking een giga magnesiumtekort heeft opgebouwd, door onder andere het verarmd voedsel dat we kopen en eten.

Op 23 februari a.s. komt dr. Marianne Mousain uit Frankrijk speciaal naar Nederland om te spreken (in het Engels) over haar specialisme en ontdekking: de meerderheid van de bevolking lijdt aan een magnesiumtekort, wat de oorzaak is van vele aandoeningen.

Op 23 februari doet o.a. de Franse kinderarts Marianne Mousain haar verhaal. Hoe ze ontdekte dat kinderen die het stempel ADHD hebben gekregen niet behandeld moeten worden met me­di­cij­nen als Ritalin, Concerta, etc. (met een vergelijkbare uitwerking als cocaïne), maar met magnesium. Tevens ontdekte dr. Mousain dat iedere volwassene een tekort heeft aan magnesium, met als gevolg vele aan­doe­nin­gen. Magnesium is het belangrijkste mineraal dat ons lichaam nodig heeft, op water en zuurstof na.

WERKBOEK: SANJEEVINI - 'WERKEN MET FREQUENTIES' (GRATIS)..!!

Auteur: Poonam Nagpal.

Vertaald door: Klaas vd Ven.

Sinds 1994 bestaat de Sanjeevini-methode, inmiddels ruim door 2 miljoen mensen wereldwijd toegepast, op zowel de mens, dier, natuur en techniek. Stap voor stap wordt u begeleid om op een eenvoudige wijze met de Sanjeevini-methode te kunnen werken. In het werkboek staan meer dan 246 verschillende symbolen afgedrukt met de daarbij behorende frequenties:

• 60 symbolen gericht op bepaalde lichaamsdelen of functies.

• 186 symbolen gericht op symptomen en disbalans.

Geschiedenis - Jaar: 1994

Poonam Nagpal, afkomstig uit Delhi-India, is de grondlegger van de Sanjeevini-methode. Ze woonde in Saoedi-Arabië en voerde daar een homeopathische-, natuurgeneeskundige praktijk voor vrouwen en kinderen. Poonam heeft de reguliere geneeskunde bestudeerd en op alternatief gebied vrijwel alle richtingen onderzocht en toegepast. Het bijzondere was dat iedereen kosteloos behandeld werd. Jarenlang heeft Poonam lezingen gegeven over haar manier van werken voor zowel therapeuten als belangstellenden. Zij werkte toen met radionische apparatuur, maar die apparatuur was onbetaalbaar naar Indiase maatstaven, dat het voor de meeste mensen onmogelijk was om de apparatuur aan te schaffen en ermee te werken. Poonam Nagpal heeft toen de Universele Scheppingskracht gevraagd haar een methode te onthullen waarbij mensen op een natuurlijke, eenvoudige en uiterst goedkope wijze kunnen genezen. Stapje voor stapje werd in haar dromen aangereikt hoe zij de radionische apparatuur sterk kon vereenvoudigen, zodat het voor iedereen toepasbaar kon zijn.

GA NAAR HET SANJEEVINI-WERKBOEK

WERKT MINDFULNESS EVEN GOED ALS ANTIDEPRESSIVA?

Mindfulness-therapie werkt even goed tegen terugkerende depressies als medicatie. Dat blijkt uit een nieuwe studie. Een terechte claim?

Het gaat om een goed opgezette studie van Oxford University uitgevoerd bij mensen met een verleden van ernstige, majeure depressies en een groot risico op herval(1). Dit zijn mensen die in hun leven minstens drie ernstige depressieve episodes hebben doorgemaakt: ze hebben 80% kans om binnen de twee jaar te hervallen. Om dit hervalrisico te verminderen, krijgt deze groep continu antidepressiva, gedurende een periode van twee jaar. Dan nog hervalt een kleine helft.

De onderzoekers wilden nagaan of een combinatie van mindfulness en cognitieve gedragstherapie (MBCT) een beter alternatief vormt. In totaal werden 424 volwassenen met ernstig hervalrisico voor depressie opgenomen in de studie: de helft kreeg antidepressiva en ondersteuning door de huisarts. De andere helft volgde MBCT: gedurende 8 weken volgden ze wekelijks 2u15 trainingssessies mindfulness(2) in combinatie met probleemoplossende gedragstechnieken en kregen ze bovendien opdrachten meer naar huis. Deelnemers uit deze MBCT-groep die dit konden, mochten stoppen met antidepressiva: 71% slaagde daarin.

Alle deelnemers werden gedurende twee jaar opgevolgd: er werd gekeken naar depressievrije dagen, levenskwaliteit, herval en kosteneffectiviteit. De resultaten tonen dat 44% uit de MBCT-groep en 47% uit de antidepressivagroep in een depressie hervielen. De conclusie luidde dat mindfulness in combinatie met cognitieve gedragstherapie niet beter is dan antidepressiva in het voorkomen van depressieherval bij mensen met hoog risico, maar ook niet slechter. Het is ook niet kosteneffectiever. Beide zijn dus vergelijkbaar.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Het gaat om een goed uitgevoerde studie, maar de conclusie geldt enkel voor depressieherval bij mensen met een hoog risico. Men kan op basis van de resultaten niet concluderen dat depressie kan voorkomen worden met mindfulness, of na een eerste depressieve episode. Beide therapeutische interventies zijn aan elkaar gewaagd en dus geen van beide spectaculair: nog steeds hervalt een kleine helft van de personen in een nieuwe depressie.

Mindfulness is wel interessant voor mensen die opzien tegen het langdurig slikken van antidepressiva. Overigens hebben antidepressiva nevenwerkingen. Mindfulness vraagt echter intensief oefenen. Daartoe waren alle deelnemers in dit onderzoek wel bereid, maar mogelijk geldt dit niet voor iedereen die met ernstige depressies kampt. Een kleine kanttekening is dat twee van de vier onderzoekers die bij deze studie betrokken waren, zelf opleidingen geven in mindfulness. Ze waren mogelijk niet helemaal neutraal.

Mindfulness is niet hetzelfde als meditatie. Meer informatie vindt u in het Instituut voor Aandacht en Mindfulness(2).

Conclusie

Het effect van mindfulness in combinatie met cognitieve gedragstechnieken is inderdaad vergelijkbaar met antidepressiva voor mensen die minstens 3 episodes van ernstige depressie hebben doorgemaakt. De resultaten zijn even weinig spectaculair: bijna de helft hervalt.

Mindfulness trainingen

KLIK HIER

VEEL ASBEST IN ONS LEIDINGWATER

Veel kraanwater bevat asbest, afkomstig uit waterleidingen gemaakt van zogeheten asbestcement. Maar om hoeveel asbest gaat het, en zijn ingeslikte asbestvezeltjes net zo gevaarlijk als asbest dat ingeademd wordt? Niemand weet het. Onderzoek gebeurt amper en de overheid lijkt verkeerd geïnformeerd. Nochtans kunnen nieuwe onderzoekstechnieken misschien uitsluitsel bieden. Op korte termijn zou al veel gewonnen zijn wanneer het Vlaamse drinkwater een moderne voorbehandeling ondergaat.

Sinds de Tweede Wereldoorlog zijn in Vlaanderen massaal waterleidingen aangelegd, in oersterk asbestcement, beter bekend onder de merknaam Eternit. Vandaag bezit Vlaanderen nog ruim 19.000 kilometer aan asbestleidingen – goed voor 30 procent van het waterleidingnet. Dat er asbest in het kraanwater zit, is zeker: de concentraties elders in de wereld variëren van enkele vezels per liter tot honderden miljoenen, soms miljarden. Zeker als het water relatief zurig is, lost geleidelijk kalk op uit de leidingwand, waarna asbestvezeltjes eveneens loslaten. Ook wie zweert bij frisdrank kan misschien asbest binnenkrijgen. Want frisdrank, blikgroenten, bier en tal van andere producten bevatten eveneens leidingwater.

Bezorgde vragen worden weggewuifd, op basis van drinkwaterrichtlijnen uit 1993 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO concludeerde dat er ‘geen overtuigende bewijslast’ was dat het inslikken van asbest gevaarlijk is. Richtwaarden voor asbest in drinkwater zijn dan ook niet nodig, klinkt het. De WHO baseert zich echter slechts op 28 onderzoeksartikelen – een flinterdunne bewijslast. Bovendien ruikt de paragraaf over asbest naar belangenvermenging, want er zijn links tussen de auteurs en de private Britse watersector, die niet zit te wachten op alarmsignalen over het leidingennet.

Eos ging zelf op zoek naar wetenschappelijke bewijzen, en vond amper degelijke studies naar het inslikken van asbest. Enkele van de weinige studies die er zijn, suggereren wel een mogelijke link met kanker, en verspreiding van asbestvezels vanuit de darmen naar de rest van het lichaam en naar het nageslacht.

De sussende richtlijn van de WHO heeft grote gevolgen: overheden steunen erop om zichzelf en de bevolking gerust te stellen. Waterbedrijven voelen zich niet genoodzaakt het leidingnet versneld te vernieuwen. In Vlaanderen, bijvoorbeeld, gebeurt – in tegenstelling tot sommige buurlanden – voor zover bekend geen onderzoek naar asbest in het leidingwater, en onderneemt men geen inspanningen om het water te bewerken zodat het minder “agressief” (zuur) wordt. De sense of urgency om doorgedreven onderzoek te doen naar het inslikken van asbest is weg – en daarmee ook de nodige onderzoeksfinanciering. Nochtans zou iedereen die dieper graaft in dit dossier moeten besluiten dat asbest inslikken luchtigjes ‘ongevaarlijk’ noemen, wel erg kort door de bocht is.

Nieuwe stamcel-onderzoekstechnieken, die ontwikkeld worden in Utrecht, kunnen wellicht helderheid scheppen in het gedrag van asbestvezels in onze ingewanden. Moderne voorbewerking (zogenoemde conditionering) kan intussen de asbestgehalten in leidingwater doen afnemen, zo blijkt uit de praktijk in Nederland.

HET EEUWIGE LEVEN IS MOGELIJK

Begin mei kunt u op het docufilmfestiva lDocville in Leuven kijken naar The Immortalists, waarin labbioloog Bill Andrews en theoretisch bioloog Aubrey de Grey ons ervan willen overtuigen dat de dood te verschalken is. Aubrey de Grey en zijn Methusaleh Foundation zijn ervan overtuigd dat er een ‘biomedicijn’ in het verschiet ligt dat voorkomt dat we ouder worden en sterven. Ligt het eeuwige leven binnen handbereik?

De Methuselah Foundation, een non-profitorganisatie, bevindt zich in Lorton in de Amerikaanse staat Virginia en houdt zich bezig met ‘een versnelling van de vooruitgang in de richting van een geneeswijze voor aan leeftijd gebonden ziekten, lichaamsgebreken, lijden en sterven’. Dankzij de moderne geneeskunde leven we met zijn allen veel langer dan vroeger. Nu is het volgens de stichting tijd om ook een remedie te vinden voor de ziekten die die hoge ouderdom met zich meebrengen. Uiteindelijk doel van de Methusaleh Foundation is niets minder dan de onbeperkte verlenging van het leven – het eeuwige leven in een jonge toestand dus, of toch zo goed als.

Daarvoor zoekt de vereniging naar een ‘biomedicijn’ dat het ouder worden tegengaat en heeft ze een prijs uitgeloofd voor de eerste wetenschapper die een gezond verlengstuk kan breien aan de normale levensduur van een laboratoriummuis zonder al te ingrijpend genetisch gemanipuleer: de Methuselah Mouse Prize ofte Mprize. Volgens de laatste berichten valt er ruim 3 miljoen euro te rapen.

De MFoundation financiert eveneens het SENS Research Project, het gedetailleerde werkschema dat Aubrey de Grey – de voorzitter en chief science officer van de Mfoundation en tevens de hoofdredacteur van het tijdschrift Rejuvenation Research – heeft ontwikkeld om alle tot nu toe bekende vormen van lichamelijke schade door veroudering te repareren. Door de biomoleculaire structuren en de celstructuren te verjongen zal SENS ervoor zorgen dat het lichaam weer werkt alsof het 25 is. Sciencefiction of een realistisch uitgangspunt?

Dodelijke schade

SENS is Strategies for Engineered Negligible Senescence, strategieën voor het kunstmatig voorkomen van de veroudering dus. De bedoeling van SENS is het voorkomen van het fysieke en cognitieve verval. In 2005 verklaarde de Grey: ‘Als we tot echte regeneratieve therapieën willen komen die niet alleen de toekomstige generaties zullen helpen, maar ook de mensen die vandaag leven, dan moeten we de wetenschappers aanmoedigen aan het ouderdomsprobleem te werken.’

Aubrey de Grey stelt dat er zeven types van ouderdomsschade bestaan die het lichaam aantasten en die dus moeten worden genezen of hersteld. Die zeven dodelijke punten zijn voor hem het kader waarbinnen wetenschappers op dit moment moeten werken om zo snel mogelijk het ouder worden te stoppen.

1. Celmutaties en epimutaties

Deze veranderingen in het DNA zijn een neveneffect van het metabolisme en zijn progressief: ze nemen toe in de tijd. Belangrijk zijn de mutaties die cellen aanzetten om zich te delen. Die mutaties kunnen leiden tot kanker. Een mogelijke oplossing kan bestaan in de vervanging van alle stamcellen door stamcellen die geen genen hebben die het telomeer langer maken. Het telomeer zit aan het uiteinde van het chromosoom en bestaat uit zichzelf repeterende stukjes DNA. Volgens de Grey zouden die nieuwe cellen niet langer meegaan dan tien jaar, maar dan kun je ze opnieuw laten vervangen.

2. Mitochondrische mutaties

De mitochondria zijn staaf- of bolvormige celorganellen die dienen als de energiecentrale van een cel. Ze bevatten hun eigen genetisch materiaal en mutaties in hun DNA (MtDNA) kunnen ertoe leiden dat cellen niet langer normaal kunnen functioneren. Op indirecte wijze zouden deze mutaties vele verouderingsaspecten versnellen.

3. Intracellulair afval

De cellen in ons lichaam breken voortdurend proteïnes en andere moleculen af die niet langer bruikbaar zijn of die schade kunnen berokkenen. De moleculen die niet kunnen worden afgebroken, stapelen zich op in de cellen als een soort afval. Aderverkalking, maculadegeneratie (slechtziendheid) en allerlei vormen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer worden met dit probleem geassocieerd.

4. Extracellulaire rommel

Schadelijk proteïne kan zich ook opstapelen buiten de cellen. De ‘plak’ die men vaststelt in de breinen van patiënten met alzheimer is daar een voorbeeld van.

5. Celverlies

Sommige cellen in ons lichaam kunnen niet worden vervangen of worden maar heel langzaam vervangen – vaak langzamer dan ze verdwijnen. Deze afname van het aantal cellen zorgt er bijvoorbeeld voor dat het hart zwakker wordt. Ze veroorzaakt ook de ziekte van Parkinson en tast het immuunsysteem aan.

6. Ongewilde cellen

Sommige cellen zijn niet langer in staat zich op te delen, maar ze sterven evenmin en maken dus geen plaats voor andere, nieuwe cellen. Volgens de Grey scheiden ze ook schadelijke eiwitten af, wat diabetes en een veroudering van het immuunsysteem veroorzaakt.

7. Extracellulaire verbindingen

Cellen worden samengehouden door verbindingsproteïnen. Als er zich te veel extracellulaire verbindingen vormen tussen de cellen kan de celstof zijn elasticiteit verliezen en problemen veroorzaken zoals aderverkalking.

De Grey is zeer optimistisch wat SENS betreft. In 2004 hield hij vol dat de eerste mens die significant langer en kwaliteitsvol zal leven toen mogelijk zelfs al zestig jaar was. En hij beweert ook dat mensen binnen afzienbare tijd duizend jaar en meer zullen worden als ze tenminste niet sterven door een of ander ongeluk: onder een bus lopen, gebeten worden door een giftige slang, het slachtoffer worden van gewelddadige criminaliteit… Volgens de Grey en zijn medestanders is dat haalbaar eens we in staat zijn om het telomeer te behoeden voor slijtage. Bij elke celdeling rafelt het telomeer verder uit tot de cel zich uiteindelijk niet meer kan delen. Bij de mens gebeurt dat meestal na vijftig, zestig celdelingen. Als we dus het verlies van het telomeer kunnen tegengaan is het eeuwige leven geen fantasie meer, zegt de Grey.

Die verklaring deed de wetenschappelijke wereld, waar veel gerontologen 120 jaar als een biologische grens zien, steigeren. Op 120 jaar houden de cellen op met delen en is het menselijk lichaam niet meer tot leven in staat. Die duizend jaar van de Grey waren er dus net iets over.  

De logica van het eeuwige leven

Maar de controversiële gerontoloog de Grey blijft bij zijn overtuiging die volgens hem gebaseerd is op ijzeren logica. Aubrey de Grey stelt dat de therapieën die we in de volgende tien jaar zullen ontwikkelen om het leven van bijvoorbeeld laboratoriummuizen te verlengen – wat nu al gebeurt – en die twintig jaar later ook zullen kunnen worden toegepast op mensen, zeker niet perfect zullen zijn. De mens zal dus gemiddeld wel ouder worden – pakweg 120 jaar – maar uiteindelijk toch sterven.

Maar, redeneert de Grey, niet alle omstandigheden zullen gelijk blijven. En daarom zullen veel mensen die vandaag leven duizend jaar oud kunnen worden en dat op een gezonde manier. Dit is de denkoefening die de Grey maakt. Het menselijke lichaam is een machine en machines kunnen met het nodige onderhoud onbeperkt blijven draaien, veel langer dan de levensduur die de producenten eraan toekennen. Nadeel is dat een technicus in principe alles kan en moet weten over een machine om ze in goede staat en aan de praat te houden, maar we weten nog maar heel weinig over het menselijke lichaam. Een waarlijk allesomvattend palet van therapieën die alles kunnen herstellen wat er in het lichaam fout kan lopen, is dus op dit moment enkel theoretisch mogelijk.

Er zijn bijvoorbeeld veel chemisch verschillende verbindingen verantwoordelijk voor de verharding van onze aderen. Sommige van die verbindingen kunnen ongedaan worden gemaakt met ALT-711 – Alagebrium, een zogenoemde crosslink breaker, een geneesmiddel van Alteon Corporation dat op dit moment klinisch wordt getest. Dit middel kan dus mogelijk een van de actoren in het verouderingsproces omkeren. Maar er zijn andere problemen waarvoor een oplossing nog lang niet in zicht is. Het mitochondrisch DNA bijvoorbeeld. Om dat te verwijderen en te vervangen door gemodificeerde kopieën in de chromosomen van de cel heb je somatische gentherapie nodig en op dit moment beschikken we nog niet over een vector, een instrument dat veilig de cellen kan binnendringen. We zullen ook steeds betere vectoren nodig hebben om alle cellen te kunnen bereiken. De ontwikkeling in de gentherapie gaat op dit moment nogal traag, vindt de Grey.

Bodemsnelheid

Als we dit alles in rekening brengen, zullen therapieën die zestigers twintig jaar jonger maken, een tweede keer dus niet meer zo goed werken. Want als die therapieën voor het eerst worden toegepast, treffen ze in het lichaam van de 60-jarige 60 jaar van ‘gemakkelijke’ ouderdomsschade aan, die ze kunnen elimineren, en 60 jaar van ‘moeilijke’ ouderdomsschade die minder makkelijk kan worden verwijderd. Als die verjongde 60-jarige dan twintig jaar later terugkeert voor een nieuwe behandeling zullen de therapieën slechts 20 jaar van ‘gemakkelijke’ schade en 80 jaar van ‘moeilijke’ schade moeten aanpakken. Wat betekent dat het effect de tweede keer veel minder sterk zal spelen dan de eerste keer. En de derde keer wordt nog moeilijker. Tot uiteindelijk de veroudering toch de overhand haalt.

Maar eerst moet het lukken om de gemiddelde levensduur van een muis te verdubbelen. Geen sinecure, maar zodra dat lukt, wordt de verlenging van een mensenleven, zelfs met veel hogere factoren, een stuk makkelijker. Stel, zegt de Grey, dat men in 2016 een betrouwbare verjongingskuur kan perfectioneren waarmee men het jaar dat tweejarige muizen nog te leven hebben, kan verdriedubbelen. Dat betekent dat die muizen niet zullen sterven in 2017, maar in 2019. Tenzij men natuurlijk in 2018 een therapie ontwikkelt die in staat is om het resterende jaar van de muizen opnieuw te verdriedubbelen.

De kans dat de technologie zich zo snel zal ontwikkelen, is klein. Maar dat ligt heel anders voor de mens. Als we er bijvoorbeeld in 2031 in slagen om een mensenleven met twintig jaar te verlengen, zegt de Grey, dan zal een zestigjarige die zich dan laat behandelen, pas in 2051 moeten terugkomen voor een nieuwe behandeling. Wat betekent dat de wetenschap twintig jaar de tijd heeft om betere therapieën en technologieën te ontwikkelen. En twintig jaar is een lange tijd in de wetenschap, zegt de Grey. Er is dus een bodemsnelheid waaronder de ontwikkeling in de biomedische wetenschap niet mag zakken en dan zullen we in staat zijn het verouderingsproces voor onbeperkte tijd te blokkeren. Die bodemsnelheid kan niet worden gehaald bij de behandeling van muizen, maar wel bij mensen. Aubrey de Grey noemt dit de Longevity Escape Velocity (LEV).

De Engelsman houdt vol dat de meeste biowetenschappers en gerontologen met wie hij praat, wel de zin van SENS inzien, maar stilvallen als hij met zijn LEV uitpakt. De Grey: ‘Dat is begrijpelijk, want LEV staat ver van het normale wetenschappelijke denken. Het is zelfs geen wetenschap in de strikte zin van het woord, het is eerder geschiedenis van de technologie.’

De Grey is een pure theoreticus, een man die zelfs weinig of geen wetenschappelijk onderzoek doet, maar eerder het kader omschrijft waarbinnen het wetenschappelijk experiment zich moet afspelen. Wat hem betreft, zit het menselijk lichaam behoorlijk briljant in elkaar, maar is het geen perfect product. Integendeel, het is gemaakt door de natuur en die is blind en heeft geen enkele toekomstvisie. De mens heeft die wel en daarom moeten we proberen om het onvolmaakte ontwerp van de natuur te vervolmaken.

Stelt dit alles nu wetenschappelijk iets voor? Het gros van het wetenschappelijke establishment dat zich bezighoudt met gerontologie of ouderdomskunde, is niet helemaal gelukkig met de Grey en beschouwt zijn uitspraken als veel te boud. Maar Aubrey de Grey is klaarblijkelijk geen uil. Het wetenschappelijk essay – de Grey is een theoretisch wetenschapper, zoals bijvoorbeeld Stephen Hawking in de studie van het heelal – dat hij schreef over de opeenstapeling van mutaties in de mitochondria, gaf een mogelijk oplossing aan voor een probleem waar wetenschappers al jaren mee worstelden: zij waren ervan overtuigd dat die mutaties verantwoordelijk zijn voor het verval van de cellen. De universiteit van Cambridge kende hem in 2000 dan ook een doctorstitel in de biologie toe. Maar ondertussen laait de discussie op tussen voor- en tegenstanders.

Er zijn aanwijzingen dat we met medicijnen of een caloriearm dieet de stofwisseling kunnen vertragen of fundamentele verouderingsprocessen veranderen, zodat we langer leven. Tot op heden is echter niet wetenschappelijk bewezen dat dergelijke methoden in de praktijk werken. Volgehouden fysieke activiteit verlaagt dan weer wel het risico te overlijden aan een hartkwaal, een beroerte, diabetes, kanker of een andere aandoening, maar langdurig zitten kan een aantal van die gezondheidsvoordelen terug ongedaan maken.

S.O.S. BURN-OUT: DE 3 BELANGRIJKSTE SYMPTOMEN

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig en de stijgende werkdruk maakt het er niet beter op. Toch zijn er ook manieren om je degelijk te wapenen tegen dat vervelende gevoel van opgebrand zijn. Om een dreigende burn-out tijdig de baas te kunnen, is het handig om de 3 voornaamste signalen tijdig te herkennen.

Inefficiëntie

Een van de drie voornaamste symptomen van een burn-out is inefficiëntie. Wanneer je baan niet goed bij je past, je collega's je tegenwerken of je de tools gewoonweg niet hebt om je werk naar behoren uit te voeren, kan dat leiden tot veel frustratie. Falende communicatie is hier vaak de boosdoener. Probeer zo vlot en eerlijk mogelijk aan te brengen wat er beter kan, jij bent immers ook een belangrijke schakel in het bedrijf.

Cynisme

Wanneer werknemers niet het gevoel hebben dat hun werk zinvol is of wanneer de chef nooit eens een blijk van waardering geeft, kan je cynisch worden. Probeer daarom een goede relatie te onderhouden met je leidinggevende en collega's. Vraag hen desnoods zelf om feedback, of stel voor om 's middags samen te gaan lunchen. Zo bevorder je de werksfeer en er zal altijd wel iemand zijn die geïnteresseerd is.

Uitputting

Vaak is uitputting het laatste symptoom. Wanneer je keer op keer botst met collega's of het werk moeizaam verloopt omdat je de puf niet meer hebt, kan dat tot chronische vermoeidheid leiden. Vermijd oververmoeidheid door gezond te eten, stelselmatig te ontspannen, om het half uur eens de benen te strekken en op tijd te gaan slapen.

R E T O U R T J E H I E R N A M A A L S

Het moet de meest wonderlijke ervaring zijn die een mens kan meemaken: dood gaan en toch niet doodgaan. Drie zeer verschillende personages in de documentaire Retourtje Hiernamaals hebben gemeen dat ze iets exceptioneels meemaakten, dat ze nauwelijks geloofd werden en dat de impact van hun ervaringen op hun leven enorm is. Bang voor de dood zijn ze niet meer. Ze voelen zich eindelijk vrij om hun leven precies zo in te richten als ze willen.

KLIK OP EEN VAN DE PERSONEN:

"WORD VRIEND VAN STROOMNIEUWS"

Stroomnieuws is een wekelijkse nieuwsbrief die met veel zorg, Ziel en Hart wordt gemaakt. De opzet van Stroomnieuws is voortgekomen uit de ergernis van al het negatieve dagelijkse nieuws. Het internet, tv, kranten en radio bombarderen ons dagelijks met extreem lage frequenties. U kunt u blijven voeden met al dat negatieve nieuws, alleen hoelang geleden heeft u zich nou eens één week lang goed gevoeld?

Wekelijks werkt Stroomnieuws standaard met positieve berichten en oplossingsgerichte mogelijkheden!

Word vriend van Stroomnieuws

klik hier

LEZINGEN, WORKSHOPS & BIJEENKOMSTEN 

Persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling:

ONTVANG EEN MELDING WANNEER STROOMNIEUWS WEER IS VERNIEUWD

Heeft u zich al eerder inschreven,

dan hoeft u zich niet opnieuw in te schrijven.

SCHRIJF U IN VOOR DE STROOMIEUWS-NIEUIWSBRIEF

STROOMNIEUWS FACEBOOK