T R I L L I N G S F R E Q U E N T I E S 4 A L L

MAGISCHE WERELD VAN ZELFHULP, WONDEREN EN OPLOSSINGEN 

ANDERS WONEN ANDERS LEVEN

ANDERS WONEN ANDERS LEVEN

Van alle woonvormen die op de onderstaande website staan beschreven, vormen de woon- of leefgemeenschappen misschien wel de meest hechte vorm van samen-leven. Vrijwel overal is sprake van een grote betrokkenheid in elkaars persoonlijk leven. Kiezen voor een leefgemeenschap is vooral ook: kiezen voor elkaar! Meestal gaat er aan het aansluiten bij een leefgemeenschap een lange periode van wederzijdse kennismaking vooraf.

Een woon- of leefgemeenschap is in menig opzicht vergelijkbaar met een groot gezin; er wordt vaak van alles samen gedaan en gedeeld. Meestal wordt er (zeer) regelmatig samen gegeten, ofschoon op deze regel natuurlijk ook weer uitzonderingen zijn...

Vrijwel alle leefgemeenschappen kennen een of meer gezamenlijke bindende factoren, meestal met een religieuze of spirituele inhoud. Het gemeenschapsgevoel wordt vaak gevoed door allerlei gezamenlijke activiteiten, die per groep variƫren van het organiseren van een activiteitenprogramma, het bieden van zorg en opvang aan (tijdelijke) medebewoners, tot gezamenlijke meditaties of vieringen.

De leefgemeenschappen die op deze pagina worden beschreven kenmerken zich door een progressieve en maatschappijkritische opstelling. een naar buiten gerichte blik en sociaal, politiek en/of maatschappelijk engagement.

Over leefgemeenschappen en communes bestaan veel hardnekkige vooroordelen en misverstanden.

Om deze reden willen sommige groepen per se niet op deze pagina vermeld worden. Raadpleeg daarom ook de pagina's Woon-werkprojecten, Centraal Wonen en Woongroepen en -collectieven. Op de pagina Meewerk- en meeleefplekken staan enkele kloosters vermeld die open staan voor gasten.

KLIK HIER NAAR DE WOON- EN LEEFGEMEENSCHAPPEN